Kucharz powinien być pasjonatem gotowania, osobą lubiącą eksperymentować w kuchni, poznawać nowe smaki, łączyć je ze sobą i dekorować przygotowane potrawy. Jednym słowem – kucharz powinien być kulinarnym artystą, zamieniającym jedzenie w dzieło sztuki. Osoby trudniące się tym zawodem znajdą zatrudnienie w lokalach gastronomicznych – restauracjach, barach, w hotelach, a także w firmach zajmujących się cateringiem.
Przeczytaj także:
Ile zarabia kucharz?
Czym się zajmuje kucharz (Zakres obowiązków):
-
wykonywanie różnego rodzaju potraw (samodzielnie lub pod nadzorem szefa kuchni) w oparciu o sprawdzone receptury
-
tworzenie własnych przepisów
-
porcjowanie i dekorowanie wyrobów kulinarnych
-
zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych
-
przestrzeganie przepisów bhp i przeciwpożarowych, dbanie o czystość w miejscu pracy
-
dbałość o koszty surowcowe w procesie produkcji żywności
-
przygotowywanie menu na specjalne uroczystości/ imprezy
-
ścisła współpraca z innymi pracownikami
Wymagania
Aby zostać kucharzem należy ukończyć szkołę gastronomiczną – zawodową, technikum lub szkołę policealną. Od kandydatów na to stanowisko wymaga się dobrej znajomości systemów kontroli jakości i czystości (HACCP), a także dobrego stanu zdrowia i poświadczonego braku nosicielstwa chorób zakaźnych. Ponieważ w ostatnich latach powstało wiele restauracji specjalizujących się w określonych typach kuchni (np. włoska, indyjska, turecka), pracodawcy mogą oczekiwać poświadczonej doświadczeniem umiejętności przygotowania określonego rodzaju potraw. Dlatego też kucharze powinni nieustannie się rozwijać, poznawać smaki z różnych części świata. W większych miastach od kucharzy niejednokrotnie wymaga się komunikatywnej znajomości języka angielskiego.
Osoba na tym stanowisku powinna umieć pracować szybko i sprawnie, przy równoczesnym dbaniu o wysoką jakość przygotowywanych potraw i ich staranne podanie. Cenione są ponadto kreatywność, pomysłowość, dokładność, zmysł estetyczny i umiejętność pracy w zespole.
Zarobki
Zarobki kucharza zależne są od jego miejsca pracy, doświadczenia i umiejętności. Przeciętnie kucharz może liczyć średnio na 2000 – 3000 zł brutto.