Osoba na tym stanowisku zajmuje się wyrobem produktów cukierniczych – ciast, deserów, tortów, ciastek, wyrobów czekoladowych, lodów itp. Dba również o ich odpowiednią oprawę wizualną, a także o czystość w miejscu pracy, jakość składników oraz produktu końcowego. Nadzoruje pracę urządzeń wykorzystywanych w procesie produkcji. Cukiernik może specjalizować się np. w wyrobie tortów lub wyrobów czekoladowych i pralin.
Czym się zajmuje cukiernik (Zakres obowiązków):
-
ocena przydatności surowców oraz przygotowanie ich do produkcji
-
przygotowywanie różnego rodzaju nadzień
-
przygotowywanie półproduktów i produktów ciastkarskich
-
ocena organoleptyczną poszczególnych faz procesu technologicznego
-
nadziewanie wyrobów różnymi masami
-
wykańczanie glazurą, galaretką, cukrem pudrem lub kuwerturą, w zależności od rodzaju ciasta lub ciastek.
-
utrzymanie porządku w miejscu pracy
-
dbałość o właściwe przechowywanie produktów
-
kontrola, konserwacja i ocena sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń ciastkarskich
-
rozliczanie przyjętych i wydanych surowców i produktów ciastkarskich oraz cukierniczych
Wymagania
Aby zostać cukiernikiem należy ukończyć szkołę zawodową lub technikum o takim profilu. Zdobywa się tam wiedzę z zakresu obsługi maszyn i urządzeń, technologii produkcji cukierniczej, metod wytwarzania poszczególnych wyrobów itp. Podczas nauki należy również odbyć praktykę w zakładach cukierniczych. Po trzech latach nauki należy zdać egzamin uprawniający do tytułu czeladnika. Następnie, po spełnieniu określonych warunków, można ubiegać się o tytuł mistrzowski.
Cukiernik powinien być pasjonatom zaangażowanym w odkrywanie nowych smaków. Ważne są zdolności manualne, zmysł estetyczny, pomysłowość, komunikatywność.
Zarobki
W mniejszych zakładach cukiernik zarobi niedużo – najczęściej są to kwoty w okolicach minimalnej wartości wynagrodzenia. W większych zakładach pensja może wynieść do 3 000 zł.