-
Newsgroups: pl.praca.dyskusje
From: januszek <j...@p...irc.pl>
Subject: Re: normy pracy - ile kucharek na 100 osób
References: <4c7eb05e$0$27046$65785112@news.neostrada.pl>
<d...@l...googlegroups.com>
<i5mfmn$f0o$1@news.onet.pl>
<s...@g...mierzwiak.com>
<i5q3e0$3vp$1@news.onet.pl>
<s...@g...mierzwiak.com>
<i5qba9$od8$1@news.onet.pl>
User-Agent: slrn/0.9.9p1 (FreeBSD)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@g...mierzwiak.com>
NNTP-Posting-Host: 82.143.145.17
Date: 3 Sep 2010 11:10:09 +0200
X-Trace: news.home.net.pl 1283505009 82.143.145.17 (3 Sep 2010 11:10:09 +0200)
Organization: home.pl news server
Lines: 60
X-Authenticated-User: zmie.post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.home.net
.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.praca.dyskusje:236970
[ ukryj nagłówki ]Krzysztof napisa?(a):
> I uważasz, że:
> koszt przygotowania posiłku = koszt przygotowania posiłku + koszt
> opakowania + koszt transportu?
> To ja już nie mam pomysłu, jak Ty to liczysz ;-)
Dla firmy ktora dziennie przygotowuje 10 tys posilkow koszt jednostkowy
jednego bedzie nizszy niz w szkole ktora tych posilkow przygotowuje 100.
Opakowania sa wielorazowe bo do szkoly przywozi sie ogromne termosy
ktore potem sie odbiera. Koszt transportu tez nie jest wielki. Tak
naprawde dodatkowym kosztem jest marza firmy cateringowej. I tu sie
dziwie ze w duzych miastach nie powstaja spoldzielcze firmy w ktorych
udzialowcami sa wlasnie poszczegolne szkoly, do ktorych takie posilki
potem moglyby trafiac.
>> To co wyzej napisales moze wynikac z tego,
>> ze w szkolach nie umieja realnych kosztow policzyc
> Wystarczy, że wiem, ile ja płacę za obiady szkolne mojej progenitury.
> U jednego (podstawówka) - obiady gotowane na miejscu. Sprzęt nie ma
> większego znaczenia, bo liczą się efekty (raczej znośne, skoro dzieciak nie
> narzeka). Obiady zjada na pewno grubo ponad setka dzieciaków. Koszt 4 zł za
> dwudaniowy obiad.
> Drugi (gimnazjum) - catering 8 zł (zeszły rok 7 zł, ale zmieniono firmę).
> Różnica w skali roku zauważalna. Jakość obiadów jak sądzę porównywalna.
Napisales ze "sprzet nie ma wiekszego znaczenia" - moim zdaniem ma.
Chyba, ze sprzet jest tak stary, ze nikt jego amortyzacji nie wlicza w
koszty a naprawa zajmuje sie wozny ;) Problem sie zaczyna kiedy nagle
trzeba kupic nowy piec konwekcyjny za 10 tys zl, szafę chłodniczą za 7
tys zł etc
Napisales, ze 100 dzieciakow szkola zywi za 400 zl - moim zdaniem to nie
jest realny koszt i w tym przypadku prawdziwy problem to nieumiejetnosc
liczenia rzeczywistych kosztow i olewania przez personel reguł HACCP.
400 zł dziennie przez 20 dni w miesiącu daje budzet ok 8 tys zł. Z tego
trzeba opłacić pracowników (przy 100 posiłkach dziennie to co najmniej
dwie osoby - a co kiedy jedna zachoruje?), produkty, koszty eksploatacji
sprzetu, energie, wode, scieki, srodki chemiczne i sprzatanie.
Wszyscy wszystkich oszukuja bo Pani Zosia, emerytka, ktora w takiej
kuchni pracuje za 800 zl robi to tylko dlatego, ze przy okazji rodzine
szkolnym jedzeniem wyzywi. Założę się, że zmywarki w tej szkole tez sie
nie uzywa zgodnie z regulami... mam na mysli np ze uzywa sie zmywarki
ale bez wymaganych srodkow chemicznych albo srodki chemiczne to inny
"budzet" niz kuchnia i w efekcie koszty sie gubia etc. Krotko mowiac
kwote wydumana 4 zl zestawia sie z realna 8 zl.
Mamy najbardziej rygorystyczne przepisy sanitarne dotyczace pomieszczen
kuchennych w EU. Oznacza to np to, ze probka kazdej partii posilku musi
byc przechowywana przez okeslony czas do kontroli etc. Spelnienie tych
wymagan tez kosztuje.
j.
--
bing jest fajny ale nie widac z niego do Apteki na Solnym...
Następne wpisy z tego wątku
- 03.09.10 08:54 Maseł
- 03.09.10 09:44 Krzysztof
- 03.09.10 10:12 Krzysztof
- 03.09.10 10:23 Tomasz Kaczanowski
- 03.09.10 10:33 januszek
- 03.09.10 11:01 Krzysztof
- 03.09.10 12:09 januszek
- 03.09.10 12:23 Krzysztof
- 03.09.10 12:29 januszek
- 03.09.10 19:54 pawelj
- 03.09.10 20:04 pawelj
- 04.09.10 03:58 januszek
- 05.09.10 20:15 pawelj
- 06.09.10 03:46 januszek
- 15.09.10 23:04 glos
Najnowsze wątki z tej grupy
- M$ kroczy tradycyjną ścieżką amerykańskich korpo wytyczoną przez IBM i Dehomag w latach 30. XXw. w III Rzeszy
- Ponad 300 pracowników Aquinos Bedding Poland w Łodzi nie otrzymało dotychczas pensji za kwiecień
- Trzy największe polskie centrale związkowe domagają się znacznych podwyżek w budżetówce i wzrostu płacy minimalnej.
- Perfidne ataki krakerów z KRLD na skrypciarzy JS i Pajton
- Francja: "Za mało pracujemy, za dużo wydajemy" - a pierwsi chcieli pracować 4/7 !!!
- Pedalskie ogłoszenia na rządowej s. WWW oferty.praca.gov.pl:443
- Nauka i Praca Programisty C++ w III Rzeczy (pospolitej)
- Ile powinien trwać tydzień pracy?
- Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
- is it live this group at news.icm.edu.pl
- praca 12/24
- 5 minut przerwy przy komputerze
- raczej już nigdy nie będę pracował w Polsce
- Stanowiska sztucznie tworzone
- Re: SOLUTIONS MANUAL: Optical Properties of Solids 2nd Ed by Mark Fox
Najnowsze wątki
- 2025-05-28 Gdańsk => Programista Mainframe (z/OS, Assembler) <=
- 2025-05-28 Białystok => Team Lead Data Engineer (obszar Snowflake) <=
- 2025-05-28 Warszawa => Programista Microsoft Dynamics 365 Finance & Operations (D
- 2025-05-28 Ryga => Konsultant Wdrożeniowy Comarch XL/Optima (Księgowość i Kad
- 2025-05-28 Warszawa => MLOps Engineer <=
- 2025-05-28 Warszawa => Specjalista rekrutacji IT <=
- 2025-05-28 Żerniki => Dyspozytor Międzynarodowy <=
- 2025-05-28 Szczecin => Key Account Manager IT <=
- 2025-05-28 Warszawa => NMS System Administrator <=
- 2025-05-28 Warszawa => Java Full Stack Developer (Angular2+) <=
- 2025-05-27 Warszawa => Senior Frontend Developer (React + React Native) <=
- 2025-05-27 Warszawa => Developer Microsoft Dynamics 365 Finance & Operations (D36
- 2025-05-27 Warszawa => Fullstack PHP Developer <=
- 2025-05-26 Zielona Góra => Konsultant wdrożeniowy Comarch XL (Logistyka, WMS, P
- 2025-05-26 Kraków => NMS System Administrator <=