eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

PracaGrupypl.praca.dyskusjeCos w rodzaju podsumowania › Re: Cos w rodzaju podsumowania
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
    ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
    -mail
    From: flyer <f...@p...gazeta.pl>
    Newsgroups: pl.praca.dyskusje
    Subject: Re: Cos w rodzaju podsumowania
    Date: Thu, 28 Nov 2002 12:29:27 +0100
    Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
    Lines: 37
    Message-ID: <3...@p...gazeta.pl>
    References: <X...@2...85.112.42>
    <arm5d0$2qv$1@news.onet.pl> <m...@p...ninka.net>
    <arni6h$ctl$1@news.onet.pl> <m...@p...ninka.net>
    <arol1d$2fl$1@news.onet.pl> <arorj5$n4g$1@news.tpi.pl>
    <arrdb8$qbm$1@news.onet.pl> <art3bo$ba6$1@news.gazeta.pl>
    <artfg3$d1l$1@news.onet.pl> <aruk0m$d47$1@news.onet.pl>
    <as0oe4$243$1@news.onet.pl> <as24rs$dok$1@news.gazeta.pl>
    <m...@p...ninka.net> <3...@p...gazeta.pl>
    <as4p6e$njj$1@news.gazeta.pl>
    NNTP-Posting-Host: qd35.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: news.tpi.pl 1038486132 27792 217.99.13.35 (28 Nov 2002 12:22:12 GMT)
    X-Complaints-To: u...@t...pl
    NNTP-Posting-Date: Thu, 28 Nov 2002 12:22:12 +0000 (UTC)
    X-Accept-Language: pl
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win 9x 4.90; en-US; rv:0.9.4.1) Gecko/20020314
    Netscape6/6.2.2
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.praca.dyskusje:64348
    [ ukryj nagłówki ]

    leszek wrote:

    >
    > Przecież praca barmana nie jest pracą wysoko opłacaną i tak jest na całym
    > świecie. Nie oczekuj, że ktoś ci za to będzie płacił kokosy. Jeśli masz w
    > życiu większe ambicje, to szukaj innej pracy. Najlepiej staraj się uzyskać
    > większe kwalifikacje, nie będziesz musiał pracować jako barman.
    >
    > Prowadzenie baru czy knajpy też nie jest jakąś złotą żyłą. Jest to mocno
    > zalezne od obrotu czy sezonu, raz jest lepiej, raz jest gorzej. Zazwyczaj
    > pracownikom w umowie gwarantuje się grosze, zaś wypłaca się dodatkowe
    > pieniądze, jak są takie możliwości. Nie wynika to z wyzysku, ale ze specyfiki
    > tego biznesu.
    >
    > Właściciel baru czy knajpy też często cięzko haruje, żeby jakoś wyjśc na
    > swoje.
    >
    > Natomiast nie ma nigdy żadnych usprawiedliwień dla kradzieży. Jak się ktoś
    > zatrudnił, to niech pracuje uczciwie, a jak mu praca nie leży, to niech szuka
    > innej. W branży gastronomicznej jest zawszy duży ruch kadrowy.
    >

    Na czesc odpowiem pod postem Niny, na druga czesc odpowiadam tu.

    Jezeli chodzi o dochody - nie widze powodu zeby wlasciciel nie
    zaproponowal barmanowi ukladu akordowego. System polegajacy na bardzo
    niskim wynagrodzeniu i tipach od klientow prawdopodobnie w odniesieniu
    do tej sytuacji sie nie sprawdza. Umawiajac sie na system prowizyjny
    plus niska zaplata stala, pracownik ma swiadomosc swojego bezposredniego
    udzialu w zyskach firmy. Wie, ze jego dochod jest zwiazany bezposrednio
    z jego praca.

    Na marginesie - nie mowie oczywiscie o wypaczonym w wielu firmach
    systemie premii i trzynastek.

    Flyer

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1