Szef kuchni
Szef kuchni - zakres obowiązków i opis stanowiska © WavebreakmediaMicro - Fotolia.com
Czym się zajmuje szef kuchni (Zakres obowiązków):
- planowanie i organizowanie pracy podległego personelu
- ocena jakości i ilości surowców, półproduktów i gotowych potraw.
- wprowadzanie i sporządzanie nowych potraw według własnych receptur i przepisów
- wyrób szerokiego asortymentu potraw wymagających wysokich umiejętności sztuki kulinarnej
Wymagania
Szefem kuchni zostaje najczęściej kucharz z dużym doświadczeniem i wysokimi umiejętnościami zawodowymi. Podstawową rolę w zawodzie szefa kuchni odgrywa wykształcenie gastronomiczne. Choć należy zwrócić uwagę, że ukończenie nawet elitarnego Instytut Paul'a Bocuse'a w Lyonie nie gwarantuje osiągnięcia wyżyn w tej dziedzinie.
Duże znaczenie ma wysoka wrażliwość zmysłu smaku i zapachu, oraz wiedza z różnych dziedzin nauki, takich jak fizyka i chemia. Istotna jest również znajomość nowych trendów w gastronomii oraz gotowość do ciągłego podnoszenia swoich kwalifikacji i umiejętności. Współczesna gastronomia wymaga od szefów kuchni znajomości zasad systemów zapewniających właściwą jakość zdrowotną wyprodukowanych potraw.
Zarobki
Prestiż, jakim cieszą się obecnie najlepsi szefowie kuchni, pozwala im zarobić nawet do kilkunastu tysięcy złotych miesięcznie. Przeciętne zarobki szefa kuchni wahają się jednak od 2000 zł do 6000 zł brutto.
Dostępne oferty pracy:
- 2024-04-23 SZEF KUCHNI / ZASTĘPCA SZEFA KUCHNI LimnusWork Sp. z o.o. sp. k. , cała Holandia
- 2024-04-22 Szef kuchni Gorzyczki Dussmann Polska Sp. z o.o. , Gorzyczki
- 2024-04-22 Szef kuchni (żywienie zbiorowe) Złoty Indyk , Olsztyn
- 2024-04-16 SZEF KUCHNI Centralna Baza Ofert Pracy , Ciechocinek, Kołobrzeg
- Więcej ofert na: Praca szef kuchni
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)