eGospodarka.pl

PracaSłownik stanowisk › Szef kuchni

Szef kuchni

Szef kuchni

Szef kuchni - zakres obowiązków i opis stanowiska © WavebreakmediaMicro - Fotolia.com

Szef kuchni (zwany także kuchmistrzem), to osoba, której głównym zadaniem jest organizacja i nadzorowanie pracy podległego mu personelu – tj. kucharzy i pomocników kucharzy. To właśnie szef kuchni ponosi odpowiedzialność za jakość oraz ilość wyprodukowanych potraw w miejscu, w którym pracuje, np. zakładzie gastronomicznym lub restauracji. Szef kuchni planuje codzienną produkcję kulinarną i ustala jej asortyment. Do jego obowiązków należy sporządzanie zapotrzebowania na surowce, ich właściwe przechowywanie i magazynowanie.
Szef nadzoruje przebieg procesów technologicznych w kuchni, poddaje ocenie jakość surowców, półproduktów i wyrobów gotowych. Prowadzi instruktaż techniczno-technologiczny w zakresie metod i technik kulinarnych. Samodzielnie wykonuje potrawy, szczególnie te wymagające wysokich umiejętności kulinarnych. Ważną czynnością w pracy szefa kuchni jest opracowywanie nowych, własnych receptur na potrawy oraz przygotowanie personelu do ich wykorzystania w praktyce.

Czym się zajmuje szef kuchni (Zakres obowiązków):


  • planowanie i organizowanie pracy podległego personelu
  • ocena jakości i ilości surowców, półproduktów i gotowych potraw.
  • wprowadzanie i sporządzanie nowych potraw według własnych receptur i przepisów
  • wyrób szerokiego asortymentu potraw wymagających wysokich umiejętności sztuki kulinarnej

Wymagania


Szefem kuchni zostaje najczęściej kucharz z dużym doświadczeniem i wysokimi umiejętnościami zawodowymi. Podstawową rolę w zawodzie szefa kuchni odgrywa wykształcenie gastronomiczne. Choć należy zwrócić uwagę, że ukończenie nawet elitarnego Instytut Paul'a Bocuse'a w Lyonie nie gwarantuje osiągnięcia wyżyn w tej dziedzinie.

Duże znaczenie ma wysoka wrażliwość zmysłu smaku i zapachu, oraz wiedza z różnych dziedzin nauki, takich jak fizyka i chemia. Istotna jest również znajomość nowych trendów w gastronomii oraz gotowość do ciągłego podnoszenia swoich kwalifikacji i umiejętności. Współczesna gastronomia wymaga od szefów kuchni znajomości zasad systemów zapewniających właściwą jakość zdrowotną wyprodukowanych potraw.

Zarobki


Prestiż, jakim cieszą się obecnie najlepsi szefowie kuchni, pozwala im zarobić nawet do kilkunastu tysięcy złotych miesięcznie. Przeciętne zarobki szefa kuchni wahają się jednak od 2000 zł do 6000 zł brutto.

Dostępne oferty pracy:

Więcej na ten temat: szef kuchni

Oceń

2 0

Podziel się

Poleć na Wykopie Poleć w Google+

Poleć artykuł znajomemu Wydrukuj

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć urząd pracy.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: