eGospodarka.pl

PracaSłownik stanowisk › Piekarz

Piekarz

Piekarz

Piekarz - zakres obowiązków i opis stanowiska © Kzenon - Fotolia.com

Piekarz jest osobą odpowiedzialną za organizację procesu i wykonawstwo wypieku chleba oraz – coraz częściej – za produkcję galanterii piekarskiej, np. rogali, chałek, bułek słodkich i drożdżówek. Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa o jakości oczekiwanej przez klientów. Odpowiada on za właściwe przygotowanie mieszanek mąk i dodatków. Do obowiązków piekarza należy też przygotowanie ciast zgodnie z recepturą, prowadzenie ich fermentacji z zachowaniem wszystkich parametrów technologicznych, następnie dzielenie i kształtowanie ręczne lub mechaniczne kęsów ciasta. Rozrost końcowy uformowanego ciasta odbywa się w komorach rozrostowych lub w pomieszczeniach piekarni. Wyrośnięte kęsy ciasta trafiają do pieca piekarskiego, gdzie pod nadzorem piekarza są wypiekane z zachowaniem zasad technologicznych. Pieczywo po wypieku trafia do magazynu wyrobów gotowych, a następnie do punktów sprzedaży.
Osoba na tym stanowisku znajdzie zatrudnienie w piekarniach, przy czym trzeba być gotowym na pracę w godzinach nocnych.

Czym się zajmuje piekarz (Zakres obowiązków):


  • wykonywanie ciast z różnych rodzajów mąk i ziaren
  • wykonywanie czynności związanych z dzieleniem ciast i kształtowaniem kęsów
  • prowadzenie rozrostu i wypieku pieczywa
  • wykonywanie czynności pomocniczych dotyczących planowania wielkości i asortymentu produkcji, transportu, przygotowania surowców, czynności przed i po wypieku pieczywa
  • przygotowywanie i przekazywanie pieczywa do wysyłki i sprzedaży

Wymagania


Piekarz powinien posiadać co najmniej wykształcenie zasadnicze zawodowe oraz odbytą praktykę. Podkreśla się, że prawdziwy piekarz legitymuje się przynajmniej stopniem czeladnika oraz na bieżąco śledzi nowoczesne technologie i radzi sobie z obsługą nowoczesnych maszyn. Dodatkowo na tym stanowisku wskazane jest przejście szkolenia w zakresie obowiązujących przepisów sanitarno-higienicznych.

Wymagana jest dobra sprawność fizyczna oraz sensomotoryczna niezbędna do oceny surowców oraz gotowego wyrobu. Umiejętności te gwarantuje ostrość wzroku, rozróżnianie barw, czucie smakowe i dotykowe oraz dobre powonienie. Piekarz powinien mieć także sprawne ręce i palce.

Zarobki


Zarobki piekarza wahają się od 1 800 do 3 500 zł brutto miesięcznie.

Dostępne oferty pracy:

Więcej na ten temat: piekarz

Oceń

0 2

Podziel się

Poleć na Wykopie Poleć w Google+

Poleć artykuł znajomemu Wydrukuj

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć urząd pracy.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: